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On behalf of my Client, Chemonics International Inc., we 
respectfully offer the following comments on the proposed 
AIDAR Rule change. As announced, the change would amend 
AIDAR clause 752.7028, “Differential and Allowances,” by 
including language limiting the payment of post 
differential and danger pay allowances to a maximum of 40 
hours per week, unless an exception is granted for payment 
of these allowances on a extended workweek by the Mission 
Director or Assistant Administrator having program 
responsibility for the program.  
You asked for comments concerning the text of the proposed 
change, as well as the impact the change would have on 
contractors' standard policies regarding benefits. As 
explained below, should USAID proceed with the change, 
Chemonics suggests some technical changes to clarify the 
effective date of the rule and to emphasize the need for 
contractual implementation of exemptions to the limitations 
on the allowances. Perhaps more importantly, however, 
Chemonics urges USAID to limit application of the policy to 
situations where Contractors are authorized overtime pay 
for work in excess of 40 hours. While the intent of the 
policy is to foster parity between the compensation of 
USAID direct-hire and contractor personnel, the proposed 
rule leads to incongruent results in cases where 
contractors are not eligible for overtime premiums. 
 
As an initial matter, Chemonics applauds your addressing 
this issue through formal rulemaking, as such action is 
very necessary. While recent questions directed to your 
office may have focused on extended work weeks in Iraq and 
Afghanistan, where both long and short-term expatriated 
Contractor employees are required to work longer hours, 
extended work weeks have often been authorized routinely 
for short term expatriates in other countries under 
circumstances where such employees may qualify for both 
allowances.  



A complicating issue arises in cases where the added hours 
are required without recognizing any entitlement for 
premium pay. In essence, for affected personnel, the 
"extended" work week becomes the base period of employment. 
For example, Chemonics is performing USAID-funded work in 
Iraq where the base work week is defined as "not . [] less 
than 40 hours and shall be scheduled to coincide with the 
work week for those employees of the USAID Mission." 
Because USAID has ordered six-day work weeks under the 
prime contract, Chemonics personnel work a minimum of 48 
hours per week. When faced with such situations, 
institutional contractors had routinely paid allowances for 
these extended work hours, in accordance with their 
standard personnel and financial policies and practices.  
It is Chemonics understanding that, in late 2004, DCAA 
began challenging this practice in connection with audits 
of Iraq contracts. As a consequence, the USAID Procurement 
Executive issued Procurement Executive Bulletin ("PEB") 05-
001, on February 3, 2005. This PEB addressed Iraq 
procurements and specified that payment of allowances would 
be limited to a 40 hour work week, regardless of the number 
of hours actually worked. On February 19, 2005, USAID 
issued USAID/Iraq A&A Notice 05-003, which implemented the 
directive and applied it uniformly to "all contracting 
activities awarding and administering cost reimbursement 
contracts being performed in Iraq." The Notice provided 
that this rule would become "effective February 3, 2005 and 
shall remain in effect until cancelled by the Procurement 
Executive."  
On March 30, 2005, a similar PEB was issued concerning 
Afghanistan. A subsequent A&A Notice implemented the 
directive with an effective date of March 30th -- the date 
of the Afghanistan-related PEB. Chemonics, as a prudent 
USAID contractor, ceased making payments of such allowances 
on extended work weeks in Iraq and Afghanistan as of these 
respective dates.  
The referenced PEBs and related Mission A&A Notices have 
been the only USAID public directives concerning this 
issue. These announcements were specific to Iraq and 
Afghanistan and did not address other countries in which 
USAID operates. Thus, the Proposed AIDAR change is the 
first official USAID directive with worldwide application. 
To avoid confusion, the proposed AIDAR change should make 
clear that, with the exception of contracts in Iraq and 
Afghanistan covered by PEBs 05-002 and 003, the rule will 
become effective on the date of publication. .  



Accordingly, Chemonics respectively requests that the 
following effective date language be added to the Final 
Rule change: 
 
 “Paragraph E. Effective Dates  
These AIDAR changes shall be effective as of the following 
dates  

 (1) For Iraq: February 3. 2005.  
 (2) For Afghanistan: March 30, 2005  
 (3) For other countries where USAID operates: as of 

the effective date of this Final Rule.”  
 
Chemonics notes that, under the amended rule, USAID Mission 
Directors, or cognizant Assistant Administrators, may 
authorize exceptions to the restrictions on payment of the 
allowances. However, because the Contracting Officer is 
generally the only official with authority to implement 
contractual actions, Chemonics recommends that language be 
added to the text of the AIDAR clause indicating that 
exceptions will be implemented through contractual 
documents or by modifications signed by the Contracting 
Officer.  
More importantly, however, Chemonics urges that the 
application of this rule be limited to cases where 
contractor employees are eligible for overtime premiums for 
hours worked in excess of 40 per week (or, in the 
alternative, the rule should provide that exceptions should 
be routinely granted where overtime compensation has not 
been granted). The basic rationale for the proposed rule is 
grounded on the principle of parity and the desire to 
ensure that contractor pay for allowances is "in line with 
that applied to direct-hire employees." 71 F.R. No. 205 at 
62229. While direct-hire personnel are not paid these 
allowances for work in excess of 40 hours per week, the 
reason for this is because such personnel are paid overtime 
premiums for such hours.  
As recognized in the notice of proposed rulemaking, the 
Department of State has established that the base work week 
for its employees is 40 hours. See Department of State 
Foreign Affairs Manual ("FAM"), 3 FAM-2331.1-1. By statute, 
virtually all direct-hire employees are entitled to premium 
pay for hours worked in excess of their base work week. 
Thus, direct-hires receive danger pay and post-differential 
pay only for their base work week, but earn premium pay for 
hours worked in excess of 40 hours. The overtime premium 
effectively offsets the loss of danger pay and post 
differential allowances and, typically, results in direct-



hire personnel receiving their highest per-hour 
compensation for those hours worked in excess of 40 hours 
per week.  
As long as premium pay for overtime is authorized for 
contractor employees, limiting payment of the above 
allowances to a 40 hour week would result in the equal 
treatment USAID seeks. The problem, however, is that, under 
many contracts, USAID requires extended work weeks, but 
does not authorize overtime pay. Effectively, in these 
circumstances, the base work week for contractor employees 
becomes more than 40 hours per week. Contractor employees 
working overseas are not protected by the FAM or statutes 
guaranteeing overtime premiums. Effectively, their base 
work week is whatever USAID mandates. Where USAID requires 
contractor employees to work more than 40 hours per week, 
but does not authorize overtime, the proposed rule limiting 
payment of allowances does not foster parity, it makes 
disparate treatment worse. 
 
True parity would exist if both direct-hires and contractor 
employees were eligible for overtime pay for hours worked 
in excess of a base 40 hour work week. If, however, work in 
excess of 40 hours by contractors is not considered 
overtime, then it must be considered part of the employees 
base work week. Parity is already lost. Even if contractor 
employees are paid danger pay and post-differential 
allowances for hours in excess of 40 per week, such pay 
will not equate to the amount they would receive if they 
were paid premium pay like their direct-hire counterparts.  
The disparity becomes worse if allowances are eliminated 
for hours in excess of 40 per week. USAID pays its direct-
hires danger and post allowance differentials for all of 
the hours included in their base work week. However, under 
the proposed rule, USAID effectively is proposing to pay 
contractor employees allowances for only part of their base 
work week. The ironic result is that contractor employees 
are compensated the least for hours worked in excess of 40 
hours per week, while direct-hire employees get compensated 
the most for such time. This is neither equitable nor 
comparable to payment practices in the commercial 
marketplace. It is a commonly accepted convention -- 
embodied in numerous U.S. labor laws -- that 40 hours 
represents a reasonable standard for full-time employment 
and that employees working in excess of this standard 
deserve additional compensation in return for the extra 
effort.  



By refusing to pay overtime and taking away allowances paid 
for base work hours, the proposed policy directly 
contradicts this convention. Overtime, this practice would 
threaten to make it more difficult to hire quality 
personnel, cause pressure to increase base 
compensation/benefits to account for the possibility that 
extended work weeks might be ordered, and require other 
efforts to attract and retain qualified personnel. The cost 
of such measures, which ultimately would be passed to 
USAID, could easily exceed the cost of directly paying for 
the additional hours with the appropriate allowances.  
 
 


